Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?
Değerli ziyaretçilerimiz,
Bulgaristan vatandaşı nasıl olunur konulu içeriğimizde sizler için vatandaşlık prosedürlerini derledik. Bulgar vatandaşlığı alma ile ilgili sayfamızın devamında detaylı bilgi bulabilir, soru ve görüşlerinizi Business Vize Merkezi Bulgaristan departmanına e-posta ya da çağrı yoluyla ulaştırabilirsiniz.
Vatandaşlık prosedürleri Bulgar Vatandaşlık Kanunu ve ilgili yönetmeliklerince düzenlenmiştir. İşlemler, ülkenin Adalet Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.
Vatandaşlık başvurularının başlatılabilmesi için kişilerin öncelikle vatandaşlık hakkı kazanmaları gerekir. Bulgar vatandaşlığı kazanma yolları ise birden fazladır. Sayfamızın devamında vatandaşlık almak için gerekli koşullar tek tek ele alınmıştır.
Bulgar Vatandaşlık Şartları
1) Başvuru sahibinin Türkiye’de herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması, Bulgaristan’da da kaçak durumda olmaması kısacası sabıka kaydının temiz olması gerekir.
2) İlgili ülkede geçimini sürdürebileceği daimi bir işinin olması istenir.
3) İşlemler için kişinin 18 yaşından büyük olması. (Reşit olmayan çocuklar vatandaşlığını sadece Bulgar vatandaşı olan anne ya da babasından alabilir.)
4) Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından onaylanmış Bulgar diline hakim olduğunu gösteren belge
5) Başvuru yapan kişilerin kendi ülke vatandaşlığından çıkmış olması gerekir. Ancak Bulgar vatandaşı ile evlilik yapan kişiler, Avrupa Birliğine üye ülkeler ile Avrupa Ekonomik Alanı Antlaşmasına üye ülkeler, İsviçre vatandaşları, eski Bulgar göçmenleri ya da Bulgaristan ile bu konuda herhangi bir mütekabiliyet anlaşması imzalayan ülke vatandaşlarının kendi ülke vatandaşlığından çıkmasına gerek yoktur, çifte vatandaş olabilirler.
Bulgar Vatandaşlığı Başvurusu
Vatandaşlık başvuru yapmaya hak kazanmak için belirli şartları yerine getirmek gerekir. Bulgar vatandaşlığı kazanmanın yolları;
1) Evlilik yoluyla vatandaşlık kazanma
Bulgar vatandaşı ile yapılan evlilikten dolayı diğer eşin vatandaşlık başvuru hakkı vardır. Ancak bunun için başvuru sahibinin şahsi olarak yerine getirmesi gereken prosedürler bulunmaktadır. Öncelikle eşin ilgili ülkede ikamet süresini doldurması ardından da Bulgar diline hakim olduğunu gösteren belge alması gerekir.
Bulgar vatandaş eş üzerinden yapılan d vize (oturum vizesi) başvurusu ile ülkeye giderek oturum kartı almalı, mevcut kartını her sene düzenli olarak uzatmalı/yenilemelidir. Eğer çiftin çocukları varsa 3. yıldan sonra Bulgar vatandaşı çocuk üzerinden oturumunu yenileyebilir. 3. sene süresiz oturuma (çocuk üzerinden) başvurulduktan 2 sene sonra yani toplamda 5. senede kişi, vatandaşlık için başvuru yapabilir.
Ancak çiftin çocukları yoksa süreli oturum kartına başvurulduktan 5 sene sonra süresiz oturuma başvurulması gerekir. Süresiz oturum alındıktan 2 sene sonra da yani toplamda 7. senede kişi vatandaşlığa başvuru hakkı kazanır.
Başvuru sahibi ikamet süresini doldurarak ve Bulgar diline hakim olduğunu gösteren belge ile vatandaşlık başvurusu yapar. Gerekli mülakatlardan sonra ise bekleme süresi başlar. Başvurunun sonuçlanması 12-15 ay sürebilir. Tüm şartların yerine getirilmesi vatandaşlık başvurularının kesin onaylanacağı anlamına gelmemektedir.
2) Bulgar soylu olmak
Bulgar etnik kökene sahip olduğunu kanıtlayan vatandaşların dil ve ikamet şartı aranmaksızın vatandaşlık başvurusu yapmaya hakkı vardır. Bulgar soyundan geldiğinizi kanıtlamanız halinde başvuru işlemleri başlatılabilir. Bu da kişilerin doğum kütükleri, doğum tutanakları, kiliseden alınan belgeler (soy ağacı belgesi/doğum belgesi vb.) aracılığıyla yapılabilir.
3) Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma
Ülkeye belirli bir miktarda (bu oran güncel olarak değişebilmekte ancak şu an için 512 bin devlet tahvil bonosu satın almak) yatırım yapılarak da vatandaşlık hakkı kazanılabilir. Başvuru sahibi yaptığı yatırıma karşılık aldığı yatırımcı sertifikasıyla Türkiye’de bulunan Bulgar diplomatik temsilciliklerinden d vize başvurusunda bulunur.
Yapılan katkılardan dolayı A sınıfı yatırımcılar için devlet hemen süresiz oturum verebilir. Yatırımcı, oturumunu her yıl yenileyerek 5. yılda vatandaşlığa başvuru hakkı kazanır.
4) Ebeveyn üzerinden vatandaşlık kazanma
Çocuğun doğumundan sonraki bir süreçte anne ya da babadan biri Bulgar vatandaşlığı kazanmış ise çocuğun da vatandaşlık hakkı bulunmaktadır. Bunun için dil ve ikamet şartı aranmaz.
Gerekli belgeler ile ister Bulgaristan’dan ister Türkiye’de bulunan Bulgar diplomatik temsilciliklerinden pasaport ya da liçna karta başvurusunda bulunabilirsiniz.
5) Ülkede ikamet süresini dolduran kişilerin vatandaşlık kazanması
İlgili ülkede belli bir süre ikamet ettikten sonra kişi süresiz oturum izni talep edebilir. Süresiz oturma izni talebi ise başvuru sahibinin ne üzerinden d vize aldığına göre farklı zamanlarda talep edilir.
Örneğin evlilik üzerinden alınan d vize ile ülkeye gidip Yabancılar Şubesinden oturum kartı alınırken çocuk varsa süresiz oturuma başvurmak daha kısa sürerken çocuk olmadığında bu süre biraz daha uzayabilmektedir.
Kişi yine statüsüne göre süresiz oturumunun bazen 2. bazen 3. yılında vatandaşlığa başvuru hakkı kazanır. Gerekli mülakatlar geçildikten sonra ise sonuçlanma için bekleme süresi başlar.
6) Eski Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık kazanması
Türkiye’ye belirli yıllarda göç etmiş/ettirilmiş bireylere vatandaşlığını geri alma hakkı tanınmıştır. Vatandaşlık kazanımı için ise Türkiye’ye göç edilen tarih önemlidir. Kişilerin göç ettikleri yıla göre tekrar vatandaşlık kazanma süreçleri birbirinden farklı olabilir.
Örneğin 1951 göçmenleri ile 1989 ve sonrası göçmenlerinin vatandaşlık iade süreçleri birbirinden farklıdır. 1989 ve sonrasında göç eden kişiler vatandaşlıktan çıkarılmadıkları için direkt olarak Bulgaristan’da ya da Türkiye’deki Bulgar Konsolosluklarına pasaport ve liçna kartı başvuru yapılabilir. Ancak 1949-51 göçmenleri için durum farklıdır; bu kişilerin önce vatandaşlık sorgulaması yapılır. Çünkü vatandaşlıklarının hala korunup korunmadığı bilinmemektedir. Dolayısıyla bu tarihte göç eden kişilerin vatandaşlık başvurusu uzun aşamalardan geçer.
1938, 1951, 1968, 1978 göçmenlerin vatandaşlık sorgulamasının yapılabilmesi için isim denklik belgesi, tabiiyet beyannamesi, muhacir belgesi, doğum belgesi gibi belgelerin olması gerekir. Eğer göç eden kişi hayatta değilse altsoyları da vatandaşlık sorgulamasını yaptırabilmektedir.
Sorgulama sonucunda göç eden kişi için ‘vatandaşıdır’ çıkarsa;;
Göçmen kişi hayatta olsun ya da olması altsoyları (önce kızı/oğlu, sonra torunları) Bulgar vatandaşlığı kazanabilir.
Yapılan vatandaşlık sorgulamasında ‘vatandaşı değildir’ çıkarsa;
Göçmen kişi artık hayatta değilse altsoylarının artık Bulgar vatandaşlığı için şansı yoktur. Çünkü vatandaşlık sadece tek bir kuşak üzerinden diğerine aktarılır, aradaki dikey sıralama koptuğunda altsoyun da başvuru için şansı kalmaz.
Eğer bu durumda göçmen kişi hayatta ise önce kendi vatandaşlığını geri alma süreci başlar. Bu da d vize alarak ülkeye gitmek ve ikamet süresini doldurmakla olur. Göç eden kişi d vize alarak ilgili ülkeye gider ve oturum kartına başvurur. Oturumunun 3. yılında ise artık vatandaşlık için başvuru hakkı kazanır.
Göçmenler için dil şartı aranmaz. Vatandaşlık geri alındığında ise önce göç eden kişinin kızı/oğlu ardından da torunları başvuru hakkı kazanır. Çocuklar aynı anda başvuru yapabilir ancak göç eden kişi ile onun kızı/oğlu/torunu aynı andan başvuru yapamaz.
7) İstisnai olarak vatandaşlık kazanmak
Bu kategorideki vatandaşlık genellikle ülkeye büyük oranda katkı sağlayan sanatçılar, sporcular, bilim insanları, akademisyenler vb. içindir. Bu kişiler, müsteşarın ya da herhangi bir bakanın teklifi ile vatandaşlık başvurusu yapabilirler. Ülkede ikamet etme şartı ya da dil hakimiyeti şartı da aranmaz.
Euroası GVS olarak vatandaşlık işlemleriniz için sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Özellikle eski Bulgar göçmenleri için yeniden Bulgar vatandaşı nasıl olunur aşamalarını titizlikle yönetmekte ve yeniden vatandaşlığınızı almanız için elimizden gelen desteği sağlamaktayız.
Bunun için ilgili ülkeden doğum belgesi çıkartma, vatandaşlık tespitinin yapılması, d vize alma gibi süreçlerde sizlere profesyonel destek sağlamaktayız. Tarafımıza verdiğiniz vekalet ile Bulgaristan’dan göç eden kişiye ait doğum belgesi çıkarıyor ve sonraki süreçlerinizi planlıyoruz.
Vatandaşlık tespitinden sonra çıkan sonuca göre nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında bilgiler veriyoruz. Bulgaristan vatandaşlığı hakkında sormak istediklerinizi bizlere e-posta ya da çağrı merkezimizi arayarak ulaştırabilirsiniz.
Göç eden kişiye ait isim denklik belgesi, muhacir kaydı, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, tabiiyet beyannamesi gibi belgelerle geldiğinizde durumunuz hakkında nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında hizmet vermekteyiz
Bulgaristan Vatandaşlık Tespiti
Mübadele yıllarında (1938- 1951-1968-1978) Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen göçmenler, haklarından vazgeçmiş olsalar dahi Bulgaristan vatandaşlıklarını geri alabilirler. Bulgaristan vatandaşlığına geçen kişi ise çocukları ve torunlarını da vatandaş yapabilir. Sitemizde Bulgaristan vatandaşlığına geçme prosedürü ve hazırlanması gereken güncel evrak listelerine dair detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Vatandaşlık işlemleri uzun ve karmaşık bir süreci kapsamaktadır. Evraklarınızdaki en ufak bir eksiklik vatandaşlık başvuru sürecinizi daha da uzatacaktır. Bu zorlu süreçte beklenmedik bir sürprizle karşılaşmamanız için danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Business Vize Merkezi ,
- Bulgaristan vatandaşlığınızın tespiti,
- Doğum Belgesi çıkartma,
- Vatandaşlık için D Vize başvurusu yapma,
- Oturum izni alma
- Ve son olarak vatandaşlık başvurusunda bulunmaya kadar tüm aşamalarda yanınızda olur. Bunun için yapmanız gereken yetkililerimizle iletişime geçip randevu almak. Uzman kadromuzdaki yetkililerimize vekâlet verdiğiniz takdirde başvuru işlemlerinizi sizin adınıza hızlı bir şekilde takip edilir.
Bulgaristan Vatandaşlık Tespiti İçin Gerekli Evraklar
1. T.C. pasaportu fotokopisi
2. Bulgaristan vatandaşlık hakkı tespit bilgi formu
3. 2 adet fotoğraf
4. İsim Denklik Belgesi: İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden alınmalı ve apostilli olmalı.
5. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlüğü’nden alınmalı ve apostilli olmalı. Kadınlar için kızlık soyadı ile alınmalı.
6. Evlenme Kayıt Örneği: Apostilli olmalı.
7. Vekâletname: Noter onaylı ve apostilli olmalı.
8. Bulgaristan’dan kalmış belgeler
Bulgaristan Vatandaşlık Tespiti Prosedürü
1. Üst Soyunuzu Tespit Ettirin
Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapmadan önce kişinin bazı belgeleri hazırlaması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi Bulgaristan doğumlu olan üst soyun tespit edilmesidir. Başvuru sahibi Türkiye’de yaşadığı yerin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğü’nden en üst soya ait nüfus kayıtlarını almalı ve bunları Kaymakamlıktan apostilletmelidir.
2. Doğum Belgesi Alın
Vatandaşlık başvurusunda bir diğer önemli belgede Doğum Belgesidir. Bazı göçmenlerin Bulgaristan’daki doğum tarihleri ile Türkiye’deki resmi belgelerinde yer alan doğum tarihleri aynı olmayabilir. Böyle bir durum varsa, başvuru sahibi Bulgaristan’daki kütüğe kayıtlı olduğu il-ilçe-köy veya kasabanın muhtarından Doğum Belgesi almalıdır. Daha sonra Türkiye’de mahkemeye başvurarak doğum tarihlerini düzelttirmesi gerekmektedir. Yetkilimize vekâlet verdiğiniz takdirde sizin Bulgaristan’a gitmenize gerek kalmadan ‘Doğum Belgenizi’ alabilmekteyiz.
3. Vatandaşlık Tespiti Başvurusu Yapın
İsim Denklik Belgesi ve Doğum Belgesi alındıktan sonra Bulgaristan Adalet Bakanlığına vatandaşlık tespiti başvurusu yapılır. Adalet Bakanlığı’ndan gelen ‘vatandaştır’ ya da ‘vatandaş değildir’ cevabına göre de Bulgaristan vatandaşlığı başvuru süreci başlar.
Başvuru Sahibinin Özgeçmişi İçin Cevaplaması Gereken Sorular
-Türkiye’ye hangi tarihte göç edilmiştir?
-Bulgaristan’da kullandığı (3) ismi nedir?
-Bulgaristan’da doğduğu yer (il, ilçe, köy veya kasaba).
-Bulgaristan’dan göç etmeden önce son ikamet ettikleri yer (il, ilçe, köy veya kasaba).
-Annesinin üç (3) ismi, doğum yeri ve doğum tarihi.
-Babasının üç (3) ismi, doğum yeri ve doğum tarihi.
Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu için gerekli olan tüm evraklar tamamlandıktan sonra başvuru işlemi yapılabilmektedir.Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu vekâlet örneğini görmek için tıklayın.
Bulgaristan İsim Denklik Belgesi
İsim Denklik Belgesi Nedir?
Bulgar vatandaşlarının çoğu çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye’ye göç ettikten sonra var olan isimlerini Türk isimleriyle değiştirmişlerdir. Bu değişiklik, göçmenlerin sonradan Bulgar vatandaşlığı almalarında yerine getirilmesi gereken bir prosedürü de beraberinde getirmiştir. Bulgaristan göçmenlerinin Türkiye’ye göç etmeden önceki isimleriyle Türkiye’ye geldikten sonraki isimlerinin farklı olması durumunda, vatandaşlık işlemleri için isim denklik belgesi alması gerekir. Bu belge ile kişi, önceki ismiyle şu anki kullandığı ismin aynı kişiye ait olduğunu kanıtlamış olur.
İsim denklik belgesi bir diğer ismiyle Udostoverenie za İdentiçnost na İmena (Türkçe karşılığı tam olarak bu anlama gelmese de göçmen vatandaşların bu işlemler için kullandığı tabir) yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Ancak bu belgenin İsim Denklik Beyannamesi ile aynı belge olmadığını hatırlatırız. (beyannameler bazı işlemler için kullanılır, kullanıldığı alan kısıtlıdır.)
Sonradan Türk vatandaşlığı kazanan kişilerin önceki ad ve soyad bilgileri de nüfus kayıtlarına işlenir. Sonradan Türk vatandaşlığı kazanan kişiler, bu kişilerin altsoyları, üstsoyları, veya eşleri bu belgeyi talep edebilir. Bu kişilerin velisi, vasisi ve özel vekaletname ibraz edenler de talep edebilmektedir. Talep halinde sonradan vatandaşlık kazanan bu kişinin önceki ad ve soyad bilgileriyle, Türk vatandaşlığı kazanmasına ilişkin bilgiler bu belgede yer alır.
İsim denklik belgesinin yetkili kurumlar aracılığıyla düzenlenmesi gerekir. Belge sonradan Türk vatandaşlığı kazanan ve nüfus kayıtlarında önceki isim ve soy isim bilgileri bulunan kişiler için düzenlenebilir.
Eğer önceki kayıtlarda herhangi bir bilgi bulunamıyorsa;
- Başvuru sahibinin Türk vatandaşlığının yanında Bulgaristan vatandaşlığı da mevcutsa Bulgar pasaportun çevirisi yaptırılarak (noter onaylı) mevcut pasaportun kendisi ve tercümesiyle birlikte ilgili makama başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sonucunda da Bulgar vatandaşlığınıza ait herhangi bir kayıt yok ise belge düzenlenememektedir.
- Belgenin düzenlenebilmesi için Bulgar vatandaşlığınızı kanıtlamanız gerekir. Bu amaçla Bulgaristan yetkili makamlarından doğum kaydı çıkarılmalı, çevirisi ve tasdik işlemleri yaptırılmalı, orada bulunan Türk Konsolosluğundan onaylatılmalıdır. Sonrasında belgeyi yetkili makama sunarak vatandaşlığınızı kanıtlamış olursunuz.
- Eğer göçmen statüsündeyseniz, şahsınız adına ya da altsoy, üstsoyunuz adına bu belge düzenlenemiyorsa Bulgaristan’daki nüfus kütüğünden doğum kayıt örneği alarak tasdikli bir şekilde çevirilerini yaptırmalı ve Türkiye’de yetkili kurumlara başvurunuzu yapmalısınız.
Nüfus Müdürlüğü’ne sunulması gereken İsim Denklik Belgesi Örneği‘ne ilgili bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İsim Denklik Belgesi Nasıl Alınır?
Bulgaristan göçmenlerinin vatandaşlık işlemelerini başlatabilmeleri için hazırlaması gereken en önemli evraklardan biri isim denklik belgesidir. Bulgaristan’dan göç etmeden önceki isimleri ve Türkiye’deki isimleri farklı olan kişiler bu belge ile aslında aynı kişi olduklarını kanıtlamış oluyorlar. Önceleri sadece Ankara Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nden alınabilen bu belge 24 Nisan 2017 tarihinden bu yana İlçe Nüfus Müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır.
İsim denklik belgesi başvurusu için kişi ikamet ettiği adresin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğü’ne şahsen başvuru yapabilir. İsim denklik belgesi başvurusu yapan kişinin ilk önce Türk vatandaşlığına geçmeden önceki ad ve soyadının MERNİS (Merkezi Nüfus İdare Sistemi) veri tabanında bulunup bulunmadığı sorgulanır. Eğer ismi sistemde varsa belgesi düzenlenir.
Eğer MERNİS veri tabanında kişinin adı soyadı yoksa vatandaşı olduğu ülkeye ait kimlik belgesi veya noter tasdikli pasaportunun Türkçe çevirisine göre ad ve soyadı bilgileri tamamlanır ve isim denklik belgesi çıkarılır.
Bu arada 24 Nisan 2017’den önce Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edip henüz isim denklik belgeleri eline geçmemiş olanlar, bağlı oldukları ilçe nüfus müdürlüklerinden bu belgelerini alabilirler. ‘İsim Denklik Belgesi’ çıkarma işlemleri yoğunluk nedeniyle bazen 1-2 ayı bulabilmektedir.
İsim denklik belgesi, başvuru sahibinin yerleşim yerindeki İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınır. 24 Nisan 2017 tarihinden itibaren Nüfus Genel Müdürlüğüne yapılan başvuru talepleri kabul edilmemektedir. Başvuru sahiplerinin, ilgili başvurularını ve dilekçelerini yerleşim yerinin İlçe Nüfus Müdürlüğüne sunmaları gerekir. Doğrudan Genel Müdürlüğe yapılan başvurular işleme alınmamaktadır.
İsim denklik belgesi başvuru aşamaları aşağıdaki gibidir;
- İsim denklik belgesi ile ilgili başvuru İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen yapabileceği gibi vekalet verilen kişiler tarafından da yapılabilir.
- Başvuru sonrasından talepte bulunan kişinin bilgileri MERNİS’te (Merkezi Nüfus İdare Sistemi) var olup olmadığı sorgulandıktan sonra şartların uygun olması halinde belge düzenlenerek başvuru sahibine verilmektedir.
- Sorgulama sonrasında başvuru sahibine ait gerekli bilgilere ulaşılamazsa başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkeye ait kimlik bilgileri ya da pasaportunun onaylı tercümesine göre işlem yapılır. Sistem tarafından bilgiler tamamlandıktan sonra başvuru sahibine belge takdim edilir.
- Bilgilerin hatalı ya da eksik olduğunun iddia edilmesi halinde başvuru sahibinin dilekçesi ve sunduğu belge, Nüfus Genel Müdürlüğüne gönderilir. Genel Müdürlüğün yaptığı inceleme sonucunda bir düzenleme gerekiyorsa bu düzenleme yapıldıktan sonra belge başvuru sahibine teslim edilir.
- Yapılan başvurular sonucunda belgenin düzenlenmesinde herhangi bir sakınca yoksa İlçe Nüfus Müdürlüğünce belgenin çıktısı alınarak yetkilisi tarafından imzalanıp mühürlenmektedir. Sonrasında başvuru sahibinin tercih etmiş olduğu iletişim kanalıyla gönderilir ya da şahsen teslim alınması için bilgi verilir.
Alınan isim denklik belgesinin belirtilen bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Başvuru sahibi bu belgeyi herhangi bir zaman dilimi içinde kullanabilir.
İsim karışıklıkları sorununu doğuran etkenlerden biri, kişilerin Türk vatandaşlığına geçmesinden sonra aldıkları ismin Türkçeye uygun olarak yazılması ve yeni bir soy isim seçilmesidir. Bu değişiklik sonucu kişiler Bulgar vatandaşlığı işlemlerinde sorunlarla karşılaşmaktadır. Denklik belgesiyle birlikte bu sorunun önüne geçilmeye çalışılmıştır.
İsim Denklik Belgesi Sorgulama
İsim denklik belgesi başvurusu sonucunda işlemlerinizi İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından sorgulayabilirsiniz. Başvurunuzu T.C kimlik numaranız, doğum tarihiniz ile https://vatan.nvi.gov.tr/moduller/basvuru/denklikbasvurudurumbilgi.aspx adresinden kontrol edebilirsiniz.
Başvurunuz sonucunda işlem süreciniz bazı durumlara göre değişiklik gösterir. Nüfus Müdürlüğünce başvuru işleme alınıp gerekli kontroller yapıldığında, belgenin verilmesinde herhangi bir sakınca yoksa işlem sonrasında belge başvuru sahibine teslim edilir. Ancak başvuru sahibinin vatandaşlık bilgileri belgenin düzenlenmesine sorun teşkil eden bir durum yaratırsa işlem süreciniz biraz daha uzayabilmektedir. Böyle bir durumda sıkıntı, İlçe Nüfus Müdürlüklerince çözülemezse sistem üzerinden Genel Müdürlüğe aktarılır. Genel Müdürlük gerekli araştırmaları yaparak başvuru sonucunu başvuru sahibinin yerleşim yerindeki İlçe Nüfus Müdürlüğüne iletir. İlçe Nüfus Müdürlüğü ise başvuru sahibini durum hakkında bilgilendirir.
Başvuru sahipleri önceden sadece Ankara’da bulunan Nüfus Genel Müdürlüğüne başvuru yapabilmekteydi. Ancak 24 Nisan 2017 tarihinden itibaren vatandaşlar başvurularını bulundukları yerin İlçe Nüfus Müdürlüklerine yapmaya hak kazanmışlardır. Böylece işlemler daha hızlı bir sürede ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır.
İsim Denklik Belgesi İçin Gerekli Evraklar
Başvuru sahibi almak istediği bu belge için birtakım evraklar temin etmelidir. Başvurular için;
- Geçerli Nüfus Cüzdanı ya da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı
- Yazılı beyan (Dilekçe)
- Gerekli ise kırmızı pasaport (onaylı tercümeli) sunulmalıdır.
Başvuru için gerekli belgelerin sunulması halinde işlem süreciniz başlar. Başvurunuz için belgenin verilmesinde herhangi bir sıkıntı görülmediği takdirde başvurunuz olumlu sonuçlanır ve belge sonuçlandığında durum tarafınıza İlçe Müdürlüğünce tarafınıza bildirilir.
DİKKAT!
- Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı kazanan ve isim denklik belgesi talebinde bulunan kadınların önceki isim ve soy isimlerinin evlenme bildiriminde yer almaması sonucunda, vatandaşı olduğu ülkenin kimlik ve pasaport belgelerinin onaylı Türkçe tercümesi Gelen Müdürlüğe gönderilir. Sonrasında MERNİS üzerinden istenilen belge için başvuru oluşturulur.
- Yabancı devlet vatandaşlığını kazanan ve çok vatandaşlığını beyan eden kişiler isim denklik belgesi başvurusunda bulunamaz. Bu kişilerin yapacağı işlemler için Nüfus Kayıt Örneğini sunmaları yeterlidir.
- Başvurular için talep formu elektronik ortamda düzenlenir. Form, Nüfus Müdürlükleri tarafından her kişi için ayrı düzenlenir.
- Özel vekaletname ile yapılan başvurularda vekaletname incelenir ve vekilin kimliği kontrol edilir. Resmi belgenin onaylı fotokopisi ya da noter tasdikli bir örneği talep formuna eklenerek işlem gerçekleştirilir. Formun gerekli alanları başvuru sahibi tarafından imzalanarak başvuru tamamlanır.
İsim Denklik Belgesi Dilekçesi Nasıl Doldurulur?
İsim denklik belgesi başvurusu için talebinizi yazılı olarak İlçe Nüfus Müdürlüğüne iletmeniz gerekir. Müdürlük, talebiniz doğrultusunda gerekli evrakları sunduğunuz takdirde başvurunuzu gerçekleştirecektir. Başvuru sonrasında belgeyi almanıza sorun teşkil edecek bir durum yoksa işlem süreci sonucunda başvurunuz olumlu sonuçlanacaktır.
Dilekçenizde talebinizi açıkça anlatan ifadeler kullanmalısınız. Hangi tarihlerde Türk vatandaşlığına geçtiğinizi ve önceki isim ve soy isimlerinizi yazmanızda fayda vardır. İşlemler esnasında bu bilgiler kontrol edileceğinden yanlış bilgi vermemeye özen göstermelisiniz. Talebinizi eksik ya da yanlış ifade etmeniz halinde belge için başvuru işlemleriniz başlamaz.
Sayfamızda dilekçe örneği bulunmaktadır. Talebinizi bu bilgiler doğrultusunda şekillendirebilirsiniz. Süreç hakkında aklınıza takılan soruları iletişim numaralarımızdan temsilcilerimize ulaşarak sorabilirsiniz.
.