Almanya Konsolosluğu vize konularında doğrudan başvuru kabul etmemekte, bunun yerine vize başvuru merkezleri ve akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla başvuru almaktadır.

BusinessVize Merkezi Almanya vize işlemleri için sizleri prosedür hakkında bilgilendirerek randevu alımınızı gerçekleştirir. Almanya vizesi için durumunuza uygun evrak listesini size ileterek evraklarınızı hazırlamanıza yardımcı olur. Otel ve uçak rezervasyonu konusunda sizlere hizmet verir, seyahat sürecinizi ve vize sürecinizi yöneterek en doğru vize başvurusu gerçekleştirmenize yardımcı olur. 

Almanya Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya’ya seyahat etmeyi düşünen kişiler öncelikle seyahat nedenine uygun vize türünü belirlemelidir. Vize türü belirlendikten sonra ilgili vizenin evrak listesini hazırlamalıdır. Evrakların Almanya Konsolosluğu’nun aracı kıldığı başvuru merkezinin istediği sıra ve şekle göre hazırlanması gerekmektedir.

Evraklar arasında kişinin hazırlaması gereken belgeler, gelirini gösteren belgeler ve iş yeri tarafından temin edilecek belgeler yer almaktadır. Kişi eğer öğrenci, ya da ev hanımı ise sponsor evrakları hazırlanması gerekmektedir. 
Hazırlanan evraklarla başvuru gerçekleştirilir ve vize sonucu tarafınıza bildirilir. 

Almanya Vize İşlemleri İçin Neden Vize Merkezi’ni Seçmeliyim?

Almanya vize işlemlerini Business Vize Merkezi ile gerçekleştirmeniz durumunda;

  • Business Vize Merkezi sizleri dinleyerek ilgili vize türünüzü belirler. 
  • Belirlenen vize türü için sizin statünüze uygun evrak listesi oluşturulur.
  • Durumunuza uygun dilekçeler editörlerimiz tarafından özenle yazılır.
  • Başvurunuz için size özel destekleyici evraklar dosyanıza konulması sağlanır.
  • Daha önce gerçekleştirdiğimiz başvuruları referans göstererek nerede ne yapılması gerektiği size izah edilir.
  • Hazırlamanız gereken evraklar için bilgisayar, çıktı alma ve fotokopi işlemlerinizi gerçekleştirmek için ücretsiz hizmetinize sunulur.
  • Gelirinizi gösteren belgeler ve iş yerinden temin edeceğiniz belgeler tek tek incelenir ve güncelliği kontrol edilir. Varsa eksik ya da hatalı belge hızlı reaksiyonla yenilemek gerektiği tarafınıza iletilir.
  • Seyahat sağlık sigortası isteğinize bağlı tarafımızca oluşturulur.
  • Seyahatiniz için gerekli uçak ve otel rezervasyonları birlikte düzenlenir.
  • Başvuruya şahsen gelmenize gerek yoksa dış operasyon sorumlumuz tarafından başvurunuz gerçekleştirilir.
  • Daha önce parmak izi vermediyseniz ya da VIS tarihiniz eskiyse, başvurunuz süresince dış operasyon sorumlumuz sizlere yardımcı olur, böylece işlemlerinizi sorunsuz şekilde halletmiş olursunuz.
  • Başvuru sonucunuz belli olduğunda Vize Merkezi tarafından bilgilendirilir ve isteğinize göre pasaportunuz kurye ve kargo ile tarafınıza ulaştırılır.

Almanya Vize Uzatma İşlemleri

Vize uzatma işlemleri Almanya C tipi vize için söz konusu olmamaktadır. 90 günün altında olan vizeler yani C tipi vizelerde uzatma işlemi yapılamamaktadır. Eğer seyahatiniz var ve vizenizin süresi yetersiz kalmakta ise yeni bir vize başvurusu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

90 günden uzun olan vizeler yani D tipi Almanya ulusal vizesi, uzatma yapılabilecek vize türüdür. Ulusal vize uzatma işlemi konsolosluk üzerinden yapılmaktadır.

Almanya Vizesi İçin Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Almanya vize başvurusu gerçekleştirmek isteyen kişilerin hazırlayacağı evraklar arasında seyahat tarihlerini de içine alacak şekilde hazırlanmış olan seyahat sağlık sigortası gerekmektedir.

Almanya vizesi seyahat sağlık sigortasının 30.000 € teminatlı olması gerekir ve seyahatinizden bir gün önce başlamalı ve bir gün sonra bitmelidir. Eğer seyahat tarihlerinizi kapsamaz ya da başlangıç ve bitiş tarihine dikkat edilmezse geçersiz sayılır ve başvurunuzu gerçekleştiremezsiniz. Business Vize Merkezi aracılığıyla seyahat sağlık sigortanızı hazırlatabilirsiniz.

Almanya Konsolosluğu Görev Bölgesi

Almanya vizesi için başvuruda bulunacak olan kişilerin Almanya vizelerini, ikamet ettikleri ili kapsayan başvuru merkezinden yapmaları gerekmektedir. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Trabzon ve Bursa’da başvuru merkezi bulunmaktadır. 
Diyarbakır, Adana, Malatya, Çorlu, Sakarya, Kocaeli ve Kahramanmaraş’ta ise mobil başvuru merkezi bulunmaktadır. Başvurunuzu mobil başvuru merkezi üzerinden yapmak isterseniz kişi başı 165 TL daha ödemeniz gerekmektedir. 

Almanya Vize Başvurusuna Gelmem Gerekiyor mu?

Schengen bölgesinde bulunan ülkelere ilk defa gidecekseniz ya da son Schengen vizenizi 2015 yılından önce alındıysa parmak izi ve biyometri işlemleri için randevu günü sizin de hazır bulunmanız gerekmektedir. Vize Merkezi dış operasyon yetkililerimiz sizleri başvuru merkezinde karşılayacak ve başvurunuzun sorunsuz şekilde yürütülmesine yardımcı olacaktır.

Daha önceki vizeniz 2015 yılı ve sonrasında alındıysa randevu günü başvuru merkezine gelmenize gerek bulunmamaktadır. Dış operasyon yetkililerimiz sizler adına başvurunuzu gerçekleştirecek ve vizeniz sonuçlandığında sizlere bilgisini verecektir.

Almanya Vize Reddi İtiraz 

Almanya vize başvurusunun olumsuz gelmesi durumunda birçok kişi olumsuzluğa kapılarak ne yapacağını bilememektedir. Almanya vize reddi itiraz hakkı bulunmaktadır. Almanya vizesinin olumsuz olması durumunda Almanya vize reddi itiraz dilekçesi ile vize sonucuna itiraz edebilir, konsolosluğun başvurunuzu yeniden değerlendirmesini talep edebilirsiniz.

Vizeniz olumsuz yanıtlandıysa ve Almanya vize reddi itiraz dilekçesi ile müracaat etmek istiyorsanız Business Vize Merkezi ofisimizi arayarak konu ile ilgili hizmet alabilirsiniz.  Almanya vize reddi itiraz sonucu tarafınıza konsolosluk tarafından bildirilecek, duruma göre ek evrak istenecektir.

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre vatandaşı olmayan Türkiye’nin dahil olduğu üçüncü ülkelerin vatandaşları Almanya oturum izni almak için bulundukları şehir veya bölgedeki Yabancılar Dairesi’ne başvuruda bulunarak Almanya oturum izni talebi için gereken evrakları bu kuruma teslim etmelidirler. Yabancılar Dairesi, çalışma izinleri de dahil olmak üzere oturum izni hakkıyla ilgili karar yetkisine sahip olup, Almanya’da oturum, Avrupa Birliği Mavi Kart ve AB kalıcı oturum izni kapsamına giren konularda nihai kararı veren kurumdur.

Almanya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da uzun süreli ikamet etmek isteyenler oturum izni almakla yükümlüdürler. Almanya’da 4 çeşit oturum izni vardır. Almanya oturum izinleri hakkında sorularınız için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

1. Oturum İzni (Aufenthaltserlaubnis)

Standart oturum izninin süresi sınırlandırılmış olup Almanya’da hangi sebeple bulunulduğuna ve oturum izni talebinin amacına bağlıdır. Aşağıdaki niteliklere sahip kişiler sınırlı oturum izni alabilirler:

  • Almanya’da çalışma amacıyla gidenler
  • Mesleki eğitim alanlar
  • Uluslararası hukuk veya insani nedenlerle sığınma talebinde bulunanlar
  • Ailevi nedenlerle göç edenler
  • Alman uyruğundan çıkan ancak Almanya’ya geri dönüş yapan yabancı uyruklular
  • AB ülkelerinden birinde sürekli (kalıcı) oturum iznine sahip olanlar

Üçüncü ülke vatandaşları sadece standart oturum izninin kapsamında belirtildiği üzere Almanya’da çalışabilirler.

2. Yerleşim İzni (Niederlassungserlaubnis)

Çalışma iznini de içeren Almanya yerleşim izni süresiz olarak verilir. Yerleşim iznine sahip olmak için aşağıdaki kriterler gerekmektedir:

  • Almanya’da en az 5 yıllık oturum izninizin olması
  • Yerleşim izni başvurusunda bulunan kişinin kendisinin ve ailesinin maddi geçimini sağlayabilecek durumda olması.
  • Almancaya yeterince hakim olması
  • Sabıka kaydının olmaması
  • Yüksek vasıflı meslek sahipleri ikamet süresi kriteri daha az dikkate alınabilir.
  • AB Mavi Kart sahipleri de yaklaşık 2 yıl sonra yerleşim izni başvurusunda bulunabilirler.

3. AB Kalıcı Oturum İzni

Avrupa Birliği kalıcı oturum izni süresiz mahiyettedir ve Almanya’da çalışma iznini de içerir. AB kalıcı oturum izninin verilme şartları Almanya yerleşim izninin koşullarıyla benzerlik gösterir. AB kalıcı oturum izni diğer AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkının da içerir ve Avrupa Birliği üye ülkelerinde oturum izni alma hakkı da tanır. Ancak bu oturum izni süreli olup belli bir tarih aralığını kapsar.

4. AB Mavi Kart

AB vatandaşı olmayan üçüncü ülke vatandaşları yüksek nitelik gerektiren bir mesleğe sahip ve o işte çalışma amacıyla Almanya’ya geliyorsa ve yüksek öğrenim amacıyla başka bir oturum izniyle Almanya’da ikamet edecekse AB Mavi Kart başvurusunda bulunabilirler.

AB Mavi Kart Nasıl Alınır?

Aşağıdaki koşulları karşılayan kişilere AB Mavi Kart verilebilmektedir.

  • Diploma veya yüksek öğrenim belgesi. Eğer yüksek öğreniminizi Almanya’da yapmadıysanız, denklik belgesinin sunulması veya yüksek öğrenim derecenizin Almanya’da tanınması gerekir.
  • İş sözleşmesi: 1 yıl süreli en az brüt gelirle Almanya’da çalışacağınıza dair bağlayıcı bir iş teklifi almış olmanız gerekir. Bu durumda İş Bulma Ajansı çalışma koşullarınızın Alman vatandaşlarıyla aynı olup olmadığını kontrol eder. Yükseköğrenimini Almanya’da tamamlamış olanların İş Bulma Ajansı’ndan izin almasına gerek yoktur.  
  • Eğer farklı bir oturum izniyle Almanya’da bulunuyorsanız ve söz konusu kriterleri karşılıyorsanız bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesi’ne AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz. Mevcut vizenizin süresi dolmadan başvurunuzu yapmanız gerekecektir.
  • Türkiye’den yapılan başvurularda öncelikle Alman Konsoloslukları’ndan ulusal vize talebinde bulunmanız gerekecektir.
  • İş sözleşmeniz 4 yıl veya daha uzun süreyi kapsıyorsa ilk etapta 4 yıla kadar geçerli olan AB Mavi Kart geçici bir oturum izni mahiyetindedir. Bu süre uzatılabilir.

AB Mavi Kart’ın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Ulusal yerleşim izni alabilirsiniz. Ancak 33 ay boyunca yüksek nitelikli bir işte çalışmış olmanız ve sigorta primlerinizin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • B1 seviyesinde Almanca bilginizi ispat etmeniz halinde AB Mavi Kart, Almanya’da bulunduğunuz süreden 21 ay sonra da verilebilmektedir.
  • En az 18 aydır AB Mavi Kart’a sahipseniz yüksek nitelikli bir işte çalışmak amacıyla başka bir AB ülkesine gidebilir ve o ülkeye girişinizden itibaren bir ay sonra o ülkenin AB Mavi Kart’ı için başvuruda bulunabilirsiniz.
  • AB Mavi Kart’ınız varsa aile üyelerinizin Almanca dil yeterliliği ya da bilmeleri bir zorunluluk olmaktan çıkmaktadır ve oturum izni almaya hak kazanırlar. Eşlere kısa sürede kısıtlamasız çalışma hakkı verilmektedir. 
  • Almanya Aile Birleşim Destek Hattı

    İstanbul0212 970 05 18
    Ankara0312 970 05 18
    İzmir0232 970 05 18
    Edirne0850 460 15 18